Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z twarożkiem owocowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

op. cukru waniliowego 16 g 1
cytryna 1
łyżeczki żelatyny 3
łyżek cukru 4-6
sok z połowy cytryny+trochę cukru pudru lukier:

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z twarożkiem owocowym

CIASTO w/g przepisu podstawowego http://www.doradcasmaku.pl/przepis/12514/ciasto-ptysiowe-przepis-podstawowy.html

Po upieczeniu wyjąć i przekroić poziomo na pół ostrym, najlepiej ząbkowanym nożem, odstawić do ostygnięcia.

WYPEŁNIENIE: Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę, przełożyć do rondelka. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz cukier, zagotować i poddusić 2 min. a następnie zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż całkowicie się rozpuści, odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy zacznie tężeć dodać do roztartego z cukrem waniliowym sera, dokładnie wymieszać i ew. dosłodzić do smaku Masą wypełniać czubato dolną część ptysiów, przykryć czapeczkami. Utrzeć lukier z soku z cytryny i kilku łyżek cukru pudru, posmarować wierzch ptysiów. Podawać schłodzone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 27.12.2010 19:46
Guśka, znowu Ty?! widzę, że nie trafia....
gusia1000 27.12.2010 19:43
Pięknie i smacznie.
ZEWA 07.09.2010 21:13
śliczne te Twoje ptysie, a jakie smaczne
aginaa 21.08.2010 14:42
super;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak