Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lodowe Tiramisu

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana kremówka 250 ml
cukier puder 100 g
gorzka czekolada 50 g
kawa rozpuszczalna 1 szkl
amaretto 4 łyżki
biszkopty podłużne 250 g
serek mascarpone 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Lodowe Tiramisu

Mascarpone wymieszaj z cukrem, dodaj ubitą kremówkę i posiekaną czekoladę. Masę wymieszaj. Kawę połącz z likierem. Formę keksową wyłóż folią spożywczą, tak żeby spora część wystawała ponad brzegi. Biszkopty zanurzaj w kawie i układaj na dnie formy, potem obłóż nimi dłuższe brzegi. Wyłóż połowę masy na biszkopty. Na nią połóż 2 nasączone biszkopty. Wyłóż pozostałą masę, wierzch przykryj rzędem biszkoptów. Wystającą folią okryj tiramisu, zamrażaj przez 4 godz. Wyłóż deser na deskę, odwracając formę do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

nogawkuchni 30.11.2012 15:37
Nieziemskie, aż mi w brzuchu zaczęło burczeć, mimo chłodu na dworze i zimnej pory roku chętnie bym się takim lodowym smakołykiem poczęstowała, chociaż pewnie od razu bez opamiętania wsunęłabym połowę.
ewasylwia 15.05.2011 11:07
musi być pyszne
Misiek1 14.05.2011 21:19
pyszne!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak