Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowe jagły z granatem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szkl. suchej kaszy jaglanej 1
pomarańcza 1
łyżki listków natki pietruszki 2-4
sól do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowe jagły z granatem

Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, zalać w rondelku 1,5 szkl. wody, dodać ok. 0,5 łyżeczki soli, gotować na małym ogniu aż kasza zmięknie i wchłonie cały płyn. W między czasie dokładnie umyć i wyszorować pomarańczę, sparzyć 2-3 krotnie wrzątkiem, wytrzeć do sucha. Zetrzeć zewnętrzną warstwę skórki na najmniejszych oczkach tarki, z owocu wycisnąć sok. Z granatu wyjąć/wydłubać pestki. Kiedy kasza wchłonie całą wodę i zmięknie przemieszać ją widelcem, dodać skórkę pomarańczową i sok, wymieszać i odstawić pod przykryciem na 2-3 min. Wyłożyć na półmisek, posypać pestkami granatu i natką pietruszki. Podawać jako dodatek do mięs pieczonych i drobiu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 19.01.2011 12:58
wygląda cudnie
Marcin37 07.12.2010 20:06
przepysznie wygląda
SmacznaPyza 08.11.2010 09:20
Anya, kwestia smaku z tą skórką, ja ją lubię i dlatego była z całego owocu :-)
anya_86 07.11.2010 21:38
zrobiłam, smaczne, ale startej skórki z pomarańczy dałabym z połowy a sok z całej, takie moje skromne zdanie
anya_86 04.11.2010 21:26
na najbliższy weekend zrobię:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak