Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne pszateciki

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
smietana 18% 1 szt
sól jodowana 1 szczypta
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 szczypta
\"ognista mieszanka przypraw\" 1 łyżeczka
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1/2 łyżeczki
margaryna 1/4 kostki
mięso wieprzowe bez kości 0,5 kg
cebula biała 1,5 szt
jajko 2 szt
cukier 1 łyżeczka
olej do smażenia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne pszateciki

Cebulę bardzo drobno kroimy i smażymy na oleju na złoty kolor. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i mieszanką ognistą oraz przyprawą Fit up i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym. Wołowinę kładziemy na spodzie. Po upieczeniu i ostudzeniu mielimy w rozdrabniaczu razem z cebulką. Dodajemy 1 jako i dokładnie mieszamy.

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy drożdże, sól, pieprz i 1 łyżeczkę cukru oraz śmietanę. Podgrzewamy około 1/4 szklanki mleka i dodajemy do mąki. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do mąki. Mieszamy składniki. Wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręcznie ciasto około 10 minut, aż będzie miało jednolitą konsystencję . Odstawiamy w misce, pod przykryciem na około 1 godzinę.

Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy. Wykrajamy prostokąty i nakładamy na jednym brzegu farsz, posypujemy jeszcze mieszanką ognistą . Zawijamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane paszteciki zostawiamy jeszcze na około 15 minut.

W miseczce roztrzepujemy jajko i smarujemy nim paszteciki. Zapiekamy je w temp. 180 - 190 C aż się przyrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 16.05.2011 08:49
dziekuję :)
misia53 15.05.2011 19:40
fajne
Misiek1 15.05.2011 10:48
Jak dla mnie - idealne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak