Naleśniki z jabłkiem

Naleśniki z jabłkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    1
  • szkl. mąki pszennej

    1-1,5
  • szkl. mleka

    0,5
  • szkl. wody

    0,5
  • pomarańcze

    2
  • łyżek cukru

    5-6
  • łyżki masła

    3
  • olej

    1 łyżka
  • jabłka

    3-4 duże
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomarańcze szorujemy, sparzamy dwukrotnie wrzątkiem, osuszamy. Z jednaj ścieramy wierzchnią warstwą skórki i wyciskamy sok, drugą kroimy na plasterki. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne a miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy jabłka do rondelka, dodajemy skórkę, sok pomarańczowy i 2 łyżki cukru, smażymy 10 min.. aż zmiękną i odparuje nadmiar płynu. Mąkę przesiewamy. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dosypujemy mąkę, sól, olej i miksujemy. Dolewamy tyle wody aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Smażymy naleśniki - mnie wyszło 8 dużych. Na małej patelni robimy sos: wsypujemy 2-3 łyżki cukru, dodajemy 2 łyżki wody i gotujemy aż syrop nabierze złotego koloru, wtedy zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy dokładnie. Na każdy naleśnik nakładamy porcję jabłek, składamy w trójkąt, gotowe naleśniki podsmażamy odrobinę (tylko aby się lekko zezłociły) na patelni z resztą masła. Gorące naleśniki przekładamy na talerze, polewamy śmietaną albo jogurtem i sosem karmelowym. Podajemy przybrane plasterkami pomarańczy i listami mięty lub melisy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

krokodyl

19.01.2012 00:10
podstawa żywieniowa

eli_555

19.08.2011 22:35
pycha

Ela20

24.07.2011 12:18
pięknie podane

Goya

11.02.2011 22:05
mmmmmmmmmmm

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat