Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet świąteczny

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 50 dkg
boczek 25 dkg
wieprzowina 25 dkg
wątróbka drobiowa 25 dkg
grzybki suszone kilka sztuk
jajko 3 sztuki
cebula 3 sztuki
smalec 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
boczek wędzony 14 plasterków
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet świąteczny

Grzyby namoczyć i ugotować. Smalec rozgrzać w garnku. Wrzucić pokrojone w grubą kostkę piersi z kurczaka, boczek i wieprzowinę, posiekane grzyby, obraną cebulę, dodać sól i pieprz. Dolać 1 szklankę wody i dusić godzinę (w razie potrzeby dolać więcej wody). Po tym czasie dodać pokrojoną wątróbkę i dusić jeszcze 10 minut. Mięso ostudzić i dwukrotnie zmielić. Dodać żółtka, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białka ubić, dodać do masy, wymieszać. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Rozłożyć połowę plasterków boczku. Wyłożyć na to masę, wyrównać powierzchnię, ułożyć na wierzchu resztę boczku i liście laurowe. Piec ok.50-60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 21.10.2012 22:31
Wygląda wyśmienicie. Z chęcią bym kawałek zjadła.
bernadetta2 01.02.2012 13:23
rarytas
Beatris 05.12.2011 17:18
Może już na najbliższe święta?
Marlena/Kinia 05.12.2011 16:15
prawdziwy rarytas.. kiedy robisz powtórke?
Emilia22 14.05.2011 15:24
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak