Pieczarki tymiankowe

Pieczarki tymiankowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg drobnych, białych pieczarek

    1/2
  • łyżki masła klarowanego

    2
  • łyżeczki listków tymianku (najlepiej świeżego, ale może być też suszony)

    2
  • łyżka soku z cytryny

    1
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki oczyścić dokładnie - można to zrobić wycierając je ręcznikiem papierowym a jeśli trzeba umyć pod bieżącą wodą. Najmniejsze pozostawić w całości, nieco większe można przekroić na połówki lub ćwiartki. Na patelni mocno rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki - ważne aby patelnia była duża i grzyby smażyły się w jednej warstwie. Obsmażamy pieczarki ok. 10 min., mieszając czasami albo potrząsając naczyniem aż się zezłocą. Na koniec dodajemy sól, pieprz i tymianek, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przykrywamy patelnię, zmniejszamy ogień i dusimy całość 10 min.. Tak przygotowane pieczarki podaję do różnego rodzaju mięs albo po prostu z kawałkiem pieczywa jako samodzielną przekąskę.

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

wrona891

30.08.2011 18:24
fajny przepis :)

Jaheira11

04.07.2011 23:28
spróbuję

Magdalena80

04.07.2011 23:04
pyszności

Jastinka

01.03.2011 10:32
smaczne

jolaxa1

09.01.2011 20:43
super

Joanna108

01.01.2011 16:02
Z tymiankiem i ghee nie próbowałam, ale może być smaczne.

noculos

15.06.2010 12:15
Tak przygotowane pieczarki muszą być bardzo aromatyczne, muszę wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat