Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarki tymiankowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kg drobnych, białych pieczarek 1/2
łyżki masła klarowanego 2
łyżeczki listków tymianku (najlepiej świeżego, ale może być też suszony) 2
łyżka soku z cytryny 1
sól, pieprz mielony do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki tymiankowe

Pieczarki oczyścić dokładnie - można to zrobić wycierając je ręcznikiem papierowym a jeśli trzeba umyć pod bieżącą wodą. Najmniejsze pozostawić w całości, nieco większe można przekroić na połówki lub ćwiartki. Na patelni mocno rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki - ważne aby patelnia była duża i grzyby smażyły się w jednej warstwie. Obsmażamy pieczarki ok. 10 min., mieszając czasami albo potrząsając naczyniem aż się zezłocą. Na koniec dodajemy sól, pieprz i tymianek, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przykrywamy patelnię, zmniejszamy ogień i dusimy całość 10 min.. Tak przygotowane pieczarki podaję do różnego rodzaju mięs albo po prostu z kawałkiem pieczywa jako samodzielną przekąskę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wrona891 30.08.2011 18:24
fajny przepis :)
Jaheira11 04.07.2011 23:28
spróbuję
Magdalena80 04.07.2011 23:04
pyszności
Jastinka 01.03.2011 10:32
smaczne
jolaxa1 09.01.2011 20:43
super
Joanna108
Joanna108 01.01.2011 16:02
Z tymiankiem i ghee nie próbowałam, ale może być smaczne.
noculos 15.06.2010 12:15
Tak przygotowane pieczarki muszą być bardzo aromatyczne, muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak