Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torciki rabarbarowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 sztuka
rabarbar 1 kg
cukier 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
woda 1/2 szklanki
galaretka ananasowa 1 sztuka
sól 1 szczypta
śmietana 30% 3 szklanki
śmietana w proszku 2 sztuki
gorzka czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: Torciki rabarbarowe

Biszkopt pieczemy z ulubionego przepisu, dzielimy na połowę

Krem
Rabarbar kroimy na paseczki, zasypujemy cukrem i odstawiamy do puszczenia soku. Gdy rabarbar puści sok stawiamy na gazie gotujemy do rozgotowania, gorącą pulpę łączymy z żelatyną namoczoną w zimnej wodzie i suchą galaretką, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, dodajemy dżem i odstawiamy do stężenia.
1 szklankę śmietany ubijamy i łączymy z tężejąca masą, przekładamy kremem biszkopt.
Resztę śmietany ubijamy ze śnieżką i smarujemy wierzch ciasta zostawiając troszkę do dekoracji, całość posypujemy czekoladą.
Sól dodajemy do rabarbaru, zmniejszy jego kwaśność i pozwoli na użycie mniejszej ilości cukru

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 22.02.2012 11:18
uwielbiam ciast z rabarbarem a ta wersja znakomita
czekoladka_m 17.02.2012 19:47
oj zjadłoby się o tej porze roku takie ciacho:):)
Sarenka 19.08.2011 08:46
Lubie kwaskowate ciasta z rabrbrem
ewasylwia 22.07.2011 11:22
super ciasto
Ewa104 21.06.2011 20:36
Bardzo mi pasuje rabarbar w cieście.Ten pomysł jest mi nowy.Wypróbuję,bo smacznie się zapowiada a mam swój rabarbar na działce.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak