Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka Pyzy

5.0
(42)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże
mąka pszenna
cukier
jajko
margaryna
mleko

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka Pyzy

składniki: mała kostka drożdży 42g
ok. 3,5 szkl. mąki pszennej wrocławskiej (szkl. poj. 250 ml)
ok. 200 ml ciepłego mleka
6 łyżek cukru
1/3 łyżeczki soli
1 jajko
50g stopionej Kasi
1 żółtko

sposób przygotowania: drożdże rozkruszyć do kubka, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i ciepłe, ale nie gorące mleko, wymieszać i odstawić na 10-15 min.. Mąkę przesiać z solą dodać pozostały cukier, podrośnięty rozczyn, i roztrzepane jajko, zarobić ciasto i wyrabiając dolać przestudzoną Kasię. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od ścianek miski i dłoni czyli ok. 10-15 min. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę aż podwoi swoją objętość. Następnie zagnieść ponownie i podzielić na 4 równe części. Z każdej uformować wałeczek, zlepić je razem z jednego końca i zapleść - pierwszy z lewej strony podkładamy pod dwa następne pod spód i nakładamy na wierzch tego najbliższego po lewej; następnie pierwszy z prawej podkładamy pod spód dwóch splecionych i nakładamy na wierzch tego najbliższego po prawej - czynności powtarzamy do końca wałeczków. Końce zlepiamy zaginając je nieco pod spód. Chałkę przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min. żeby podrosła. Smarujemy wierzch żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką mleka i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min.. w temp. 200st. C.. Gdyby wierzch zanadto się rumienił można przykryć ją delikatnie arkuszem papieru do pieczenia. Ja zrobiłam jedną dużą, długą chałkę, ale podanej ilości składników z powodzeniem wyjdą 2 mniejsze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 08.05.2017 14:27
Bardzo apetyczna
ben-ka 20.01.2017 17:33
Zjadłybyśmy taką apetyczną :)
IZABELA29 02.10.2016 15:49
Swiwtna chalka
ben-ka 11.02.2016 10:25
Pięknie wypieczona chałeczka !
magda1976 15.01.2015 20:57
Pychotka, na śniadanie z masełkiem
Ada-Gaba 06.01.2015 21:23
jak z cukierni : )
SmacznaPyza 30.06.2013 11:24
powodzenia ! to nie jest takie trudne jak mi się wydawało :)
dwa pokoje z kuchnią 30.06.2013 09:27
ale pięknie zapleciona! właśnie zabieram się do zrobienia z tego przepisu :)
SmacznaPyza 01.05.2013 19:29
ojej, dziękuję - to miłe z Twojej strony :)
MagdaXXX 01.05.2013 14:07
wygląda jak sklepowa mniam
IZABELA29 20.02.2013 12:13
takie domowe pyszne na każda okazje
Iiiiii 19.04.2012 10:04
pyszne
BernadettaP 12.09.2011 08:38
Oj, nie pamiętam kiedy chałkę ostatni raz jadłam... Chyba się do Ciebie wproszę, żeby sobie jej smak przypomnieć :-)
Misia90 01.09.2011 12:09
ekstra
Marysia 01.09.2011 11:56
super
Karolina69 01.09.2011 11:51
fajne
banditka 01.06.2011 10:19
jak z cukierni, oj mniam ;)
jolita 15.05.2011 12:59
fajny przepis
Gabriela7 15.05.2011 08:59
wspaniałe
amorzenek 15.05.2011 08:54
wygląda super
iwa643 15.05.2011 08:41
super
ada12302 14.05.2011 22:52
zjadłabym
Agnieszka_B 14.05.2011 21:08
pięknie wygląda... zjadłabym takiej chyba z połowę;)
aginaa 14.05.2011 20:24
uwielbiam chalke z masełkiem, przepis na pewno wyprobuje :)
Katarzyna/kate1980 14.05.2011 13:49
przepiękna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak