Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krem koniakowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 3 szt
cukier 3 łyżki
miód pitny 3 łyżki
koniak 2 łyżki
śmietanka 1 szklanka
cukier puder 30 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat
dżem wiśniowy 10 dkg
orzechy posiekane 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: krem koniakowy

Żelatynę mieszamy zz 4 łyżkami gorącej wody i podgrzewamy mieszając,gdy się zagotuje odstawiamy i studzimy.Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do tego koniak.Wstawiamy naczynie do garnka wypełnionego do połowy wrzącą wodą i ubijamy trzepaczką przez ok 10 min.Gdy w kremie zaczną się tworzyć bańki dodajemy żelatynę mieszamy i odstawiamy aby krem nieco ostygł.Przez ten czas ubijamy śmietankę na sztywny krem i dodajemy stopniowo cukier puder stale ubijając.Delikatnie łączymy krem z bitą śmietaną i wkładamy do foremki zwilżonej uprzednio wodą i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.Przed podaniem posypujemy migdałami i przybieramy wiśniami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 06.09.2011 15:45
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak