Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrust czyli faworki Pyzy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szkl. mąki pszennej zwykłej 2-2,5
łyżeczki soli 1/4
czubata łyżka cukru pudru 1
czubata łyżka masła lub margaryny (dałam Palmę) 1
jajko 2
łyżka spirytusu 1
szkl. kwaśnej, gęstej śmietany 1/2
cukier puder do oprószenia:
smalec 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Chrust czyli faworki Pyzy

Do miski przesiać mąkę (nie wsypuję od razu całej mąki ponieważ jej ilość w cieście zależy od wielkości jajek i gęstości śmietany)z cukrem pudrem i solą, dodać miękką margarynę, rozetrzeć palcami z sypkimi składnikami tak, aby nie było większych grudek. Następnie wbić jajka, dodać śmietanę, wlać spirytus i zagnieść szybko ciasto - składniki mają się tylko połączyć a ciasto powinno mieć konsystencję dość miękkiej plasteliny. Jeśli jest zbyt luźne to dosypać trochę mąki. Tak przygotowane ciasto przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mięsa albo przeciskamy przez praskę do ziemniaków (koleżanka tak zrobiła bo nie chciało jej się brudzić maszynki). Po takim przemieleniu ciasto jest wystarczająco napowietrzone i możemy przystąpić do wałkowania. Ciasto dzielimy na 4-6 części, każdą wałkujemy cienko, bardzo cienko podsypując mąką bo się lepi i radełkiem albo nożem kroimy na paski szer ok.3 cm i dł. ok.10cm lub dłuższe. Każdy pasek nacinamy wzdłuż, m/w na środku na dł.1-2 cm i przewlekamy jeden koniec przez nacięcie. W szerokim rondlu roztapiamy smalec (ja zawsze smażę je na smalcu) albo rozgrzewamy olej. Powinien być bardzo gorący - aby sprawdzić czy jest dobry możemy wrzucić kawałeczek ciasta i jeśli wypłynie od razu to tłuszcz jest gotowy. Kiedy smalec się nagrzeje kładziemy luźno faworki otrzepując je wcześniej z nadmiaru mąki, po kilka sztuk w jednej partii bo bardzo rosną, i smażymy na złoto z obu stron. Przewracać można np. widelcem. Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz lub tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi aby odsączyć nadmiar tłuszczu. W taki sposób smażymy kolejne partie aż do wyczerpania ciasta. Kiedy nieco ostygną oprószamy je cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

21.02.2014 16:56
Do każdego prawie się przyczepiasz o podanie typu mąki a Ty sama nie podajesz .Samemu trzeba być w porządku , żeby innym zwracać uwagę. Ja bym się wstydziła wobec użytkowników tak jak Ty postępujesz . No nie każdy jest inteligentny.
agogo2 27.01.2012 20:02
dobre
Miki 23.01.2012 19:39
mniam
Marybeth
Marybeth 18.10.2011 13:41
Pewnie pyszne :)
BozenA 02.09.2011 17:19
cudne
BozenA 02.09.2011 17:19
cudne
byMJ 14.08.2011 00:03
smakowite wypróbuje.
jeta72 05.04.2011 12:40
Ale nabrałam ochoty;)
mehia 19.02.2011 17:12
muszę również wypróbować . dzięki za przepis :)
izapozdro 29.01.2011 18:11
mniam
SmacznaPyza 31.12.2010 16:19
Ewa, z niecierpliwością czekam na komentarz jak Ci smakowały - ten przepis \"sprzedałam\" już wszystkim koleżankom, mam nadzieję że i Tobie będą smakować
Ewa111 31.12.2010 13:38
właśnie zabieram się za smażenie faworków i korzystam z Twojego przepisu
marta1371 28.12.2010 16:23
w sam raz na karnawał: więc przepisy otwierajcie i faworki wyrabiajcie
pacpaw 19.12.2010 23:08
bardzo lubie chruściki
MAŁY 09.12.2010 10:39
pysznie
cukiereczek 07.11.2010 09:26
Super
aginaa 03.11.2010 09:24
uwielbiam chrusty
hastalavista 13.10.2010 17:48
uwielbiam!!!
m1monika 12.10.2010 10:35
pycha :)))
marta0906 08.10.2010 19:44
mniam...
Emilia22 22.09.2010 11:19
wyglądają super,mniam mniam
Sarenka 16.09.2010 22:45
Ladny kolorek Ci wyszedl, Mój maz uwielbia chrusty.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak