Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi leniwe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biały ser 50 dag
jajko 3 sztuki
mąka 1 szklanka
masło 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi leniwe

1.Białka oddzielić od żółtek.Ser zemleć.Dwie łyżki masła utrzeć dodając stopniowo po jednym żółtku i po łyżce sera.Z białek ubić pianę.Dodać do masy serowej razem z mąką i delikatnie wymieszać.
2.Z ciasta uformować wałek,lekko go spłaszczyć i kroić w ukośne kawałki.Kluski wkładać partiami do posolonego wrzątku,zamieszać ,przykryć.Gotować 3 minuty od wypłynięcia.
3.Bułkę tartą lekko zarumienić na patelni,zestawić z ognia,dodać 2 łyżki masła i rozetrzeć.Pierogi podawać gorące ,polane zarumienioną bułką z masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak