Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski maślane z makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25dag
ziemniaki 45dag
jajko 1
żółtko jajek 1
masło 3dag
mielony mak 4łyżki
cukier puder 2łyzki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski maślane z makiem

Ziemniaki umyć,zalać wodą i gotowac 25min ,przecedzić zimną wodą,obrać .Ziemniaki przecisnąć przez praskę ,dodać jajko,żółtko ,sól i wyrobić gładkie ciasto .Łyżką wyciąć kulki wielkości wiśni ,obtoczyć w mące i formować podłużne kluski.Układać na posypanej mąką stolnicy.W naczyniu zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli ,wkładać kluski i gotować na małym ogniu około 2min.Ugotowane kluski wyjać łyżka cedzakową ,przelać zimną wodą i osączyć.Na patelni roztopić masło i smażyć na nim kluski na złoty kolor .Gotowe kluski przełozyć na talerze ,posypać makiem i cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiakova 20.06.2012 10:43
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak