Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik jarzynowy na kościach

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

z jednego, pieczonego kurczaka kości
szkl., pokrojonej w zapałkę, włoszczyzny - może być mrożona 1
szkl. posiekanego z półplasterki pora 1
garści fasoli szparagowej - może być mrożona 2
szkl. zielonego groszku - może być mrożony 1/2
łyżek suchej kaszy jęczmiennej typu mazurska 5-6
łyżeczka suszonej macierzanki 1
łyżki posiekanej zieleniny - natki pietruszki, koperku... 2-3
Pieprz biały mielony Prymat do smaku:
sól do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik jarzynowy na kościach

Kości pieczonego kurczaka (kurczak z czosnkiem i macierzanką) zalać wodą na tyle żeby tylko je przykryła - gotować 30 min., wywar przecedzić. Powstanie całkiem aromatyczny wywar, na którym ugotujemy zupę. Jeśli na kostkach pozostały kawałki mięsa to obieramy je i wrzucamy z powrotem. Do wywaru dodajemy przepłukaną kaszę i roztartą w rękach macierzankę, gotujemy 10 min. po czym wrzucamy włoszczyznę i pora. Gotujemy 10 min. a następnie dorzucamy fasolkę i groszek, gotujemy już tylko 5 min. żeby zielone warzywa zmiękły, ale nie rozgotowały się. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy posypaną zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 29.05.2011 07:34
Smak jak u mamy
angelika14 14.03.2011 17:43
super
iwa643 19.06.2010 18:30
bardzo ekonomiczna zupka nic się nie marnuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak