Krupnik jarzynowy na kościach

Krupnik jarzynowy na kościach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • z jednego, pieczonego kurczaka

    kości
  • szkl., pokrojonej w zapałkę, włoszczyzny - może być mrożona

    1
  • szkl. posiekanego z półplasterki pora

    1
  • garści fasoli szparagowej - może być mrożona

    2
  • szkl. zielonego groszku - może być mrożony

    1/2
  • łyżek suchej kaszy jęczmiennej typu mazurska

    5-6
  • łyżeczka suszonej macierzanki

    1
  • łyżki posiekanej zieleniny - natki pietruszki, koperku...

    2-3
  • pieprz biały mielony

    do smaku:
  • sól

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kości pieczonego kurczaka (kurczak z czosnkiem i macierzanką) zalać wodą na tyle żeby tylko je przykryła - gotować 30 min., wywar przecedzić. Powstanie całkiem aromatyczny wywar, na którym ugotujemy zupę. Jeśli na kostkach pozostały kawałki mięsa to obieramy je i wrzucamy z powrotem. Do wywaru dodajemy przepłukaną kaszę i roztartą w rękach macierzankę, gotujemy 10 min. po czym wrzucamy włoszczyznę i pora. Gotujemy 10 min. a następnie dorzucamy fasolkę i groszek, gotujemy już tylko 5 min. żeby zielone warzywa zmiękły, ale nie rozgotowały się. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy posypaną zieleniną.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cukiereczek

29.05.2011 07:34
Smak jak u mamy

angelika14

14.03.2011 17:43
super

iwa643

19.06.2010 18:30
bardzo ekonomiczna zupka nic się nie marnuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat