Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cepeliny z wędliną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

surowe stare ziemniaki 50 dag
ugotowane ziemniaki 25 dag
mąka krupczaka 25 dag
jajko 1 szt
sól do smaku
wędzona szynka 50 dag
cebula 1 szt
jajko 1 szt
mielony pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Cepeliny z wędliną

Gotowane ziemniaki jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę, przetrzeć przez sito lub dobrze utłuc. Starte na tarce o małych otworach surowe ziemniaki odcisnąć (jeśli są bardzo wodniste), przełożyć do sporej miski, wymieszać z masą z gotowanych ziemniaków. Dodać jajko i przesianą mąkę. Posolić do smaku i dobrze wyrobić na jednolite ciasto. Szynkę drobno posiekać, podobnie jak i cebulę, dobrze wymieszać, doprawić do smaku. Jeśli nadzienie byłoby zbyt płynne - dodać trochę tartej bułki. Nabierać łyżką porcje ziemniaczanej masy, rozpłaszczać, nakładać łyżką porcję nadzienia. Formować cepeliny o wrzecionowatym kształcie. Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować 12 minut. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać z dowolnym sosem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 16.07.2011 08:54
extra
Iwona45 14.05.2011 00:25
pycha;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak