Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa staropolski krem czosnkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 l
czosnek 1 szt
mąka 2 łyżki
margaryna 2 łyżki
sok z cytryny do smaku
żółtko jajek 3 szt
groszek ptysiowy 100 g
natka pietruszki 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa staropolski krem czosnkowy

Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Zalać mlekiem i czterema szklankami wody, dodać łyżeczkę przyprawy warzywnej i zagotować na małym ogniu (można podłożyć płytkę ochronną). Tłuszcz o temperaturze pokojowej utrzeć z mąką i dodać do wrzącej zupy, stale ubijając trzepaczką, do chwili gdy zupa zgęstnieje. Lekko ostudzoną zupę zaciągnąć żółtkami (należy je uprzednio delikatnie wymieszać z kilkoma łyżkami zupy), doprawić do smaku sokiem z cytryny i wymieszać z posiekaną zieleniną.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika154 30.08.2011 14:43
smaczna
Jaheira11 11.08.2011 22:46
rewelacja
Ania67 25.05.2011 14:22
ciekawa
Natalia/tubisiek 23.05.2011 21:59
super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak