Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski śląskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 25 dag
jajko 3 szt
sól

Przepis i sposób przygotowania na: kluski śląskie

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną, jaja i odrobinę soli. Zagnieść jednolite ciasto.
Dłonie oprószyć mąką i wyrabiać z ciasta kuleczki z wgłębieniami na środku.

Kluski gotować w osolonym wrzątku, gdy wypłyną zmniejszyć ognień i jeszcze chwilę gotować (ok. 3minutki).

Aby kluski były błyszczące i się nie sklejały podczas gotowania przygotować w szklance odrobinę wody wymieszanej z mąką ziemniaczaną i na koniec gotowania wlać ją do klusek.

Na koniec kluski wyjąć do miski i jeść póki ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak