Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIERŚ Z KURCZAKA ZAPIEKANA Z MARCHEWKĄ, BROKUŁAMI I ZIEMNIAKAMI

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg.
marchewka 30 dag.
brokuły 35 dag.
bulion 1/8 l.
pierś z kurczaka 1 podwójna
olej 3 łyżki
masło 3 dag.
sól - do smaku
pieprz - do smaku
mleko 1/4 l.
tarty zolty ser 6 dag.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat - do smaku
tłuszcz do formy - -

Przepis i sposób przygotowania na: PIERŚ Z KURCZAKA ZAPIEKANA Z MARCHEWKĄ, BROKUŁAMI I ZIEMNIAKAMI

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Marchewkę pokroić w plastry. Brokuły oczyścić i podzielić na mniejsze różyczki. Zagotować rosół i włożyć do niego warzywa, gotować kilka minut pod przykryciem. Odcedzić, rosół zachować.

Pierś z kurczaka umyć, podzielić na kawałki, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przyprawić solą, pieprzem.

Ziemniaki odcedzić, polać zimną wodą, obrać, pokroić na plastry.

Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Układać na przemian ziemniaki, marchewkę, brokuły. Na wierchu umieścić filety.

Masło rozgrzać na patelni, opruszyć je mąką, zasmażyć. Podlać rosołem i mlekiem, gotować cały czas mieszając. Dodać starty ser, rozpuścić. Przyprawić solą, pieprze, tartą gałką muszkatołową. Polać warzywa i mięso. Zapiec w piekarniku. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 23.12.2013 23:48
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak