Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla owocowa

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kg mąki pszennej 1/2
szkl. cukru 1/3
szkl. mleka 1/2
łyżeczki soli 1/2
g masła 100
dkg świeżych drożdży 4
szkl. powideł śliwkowych 1,5-2
1 łyżka masła + 3 łyżki bułki tartej do formy:
3/4 szkl. cukru pudru + kilka łyżek mleka na lukier:
2 garści płatków migdałowych do posypania:
aromat waniliowy kilka kropli
jajko 2

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla owocowa

Mleko lekko podgrzać, dodać 1 łyżkę cukru, wkruszyć drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10-15 min. Przesiać mąkę z solą, dodać , cukier, aromat wbić jajka, wlać rozczyn i na koniec stopione, przestudzone masło, zarobić ciasto. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od rąk i miski, ew. podsypywać mąką jeśli będzie zbyt luźne. Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-45 min. aby wyrosło. Następnie rozwałkować na prostokąt długości takiej jak obwód dużej tortownicy (z wkładem kominowym). Powidła wyłożyć na ciasto i rozsmarować, zostawiając suche brzegi szer. ok 3 cm. Delikatnie zwinąć roladę i przenieść ją do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką tortownicy - \"szew\" powinien znaleźć się pod spodem a końce trzeba nieco zlepić ze sobą. Tortownicę przykryć o odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na ok. 15-30 min.. Pieczemy ok. 45-60 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia w formie. Cukier puder ucieramy z mlekiem (dodając je po trochu) aż lukier będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Smarujemy lukrem ciasto a wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BozenA 20.04.2012 14:08
mmm
BozenA 20.04.2012 14:08
mmm
Agnieszka/picola 03.12.2011 22:28
mniam
Sarenka 02.09.2011 14:29
Wyrabiac tez nie lubie, ale palaszowac - owszem :P
Andzia1977
Andzia1977 23.06.2011 19:37
ciekawe
ziutula
ziutula 11.05.2011 14:57
pyszne i apetyczne jedzonko....
Justyna73 25.09.2010 14:15
super
Karolcia12 25.09.2010 09:25
ale pięknie wygląda
SmacznaPyza 03.09.2010 09:15
ja też, ale nie bardzo lubię wyrabiać drożdżowe...
IZABELA29 02.09.2010 20:49
pycha takie ciasta lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak