Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort \"Balbinka\"

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 250 g
margaryna 1 kostka
mąka ziemniaczana 250 g
jajko 6 szt
sok z pomarańczy 1 szt
skórka z pomarańczy 1 szt
cukier wanilinowy 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy
skórka pomarańczowa smażona 50 g
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Tort \"Balbinka\"

Letnią margarynę utrzeć z cukrem (pozostawić trzy łyżki cukru), dodając kolejno pięć jajek i jedno żółtko, a następnie (po jednej łyżce) mąkę. Dodać sok (pozostawić trzy łyżki) i skórkę pomarańczową, wyrobić na jednolite ciasto, przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na około 40 minut. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijać dalej, dodając cukier waniliowy i cukier wymieszany z pozostałym sokiem. Sztywną pianą przybrać tort i posypać posiekaną skórką pomarańczową. Wstawić do piekarnika na kolejne 5-10 minut tak, aby piana nabrała jasno-słomkowego koloru.Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 15.09.2011 11:47
fajny torcik
Iwona45 15.07.2011 15:32
fajne
Ania67 06.06.2011 22:52
fajny torcik
szyba 13.05.2011 11:21
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak