Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZAKWAS Z BURAKÓW

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

buraki 2 kg.
czosnek 4 ząbki
woda 3 litry
chleb razowy 2 czerstwy

Przepis i sposób przygotowania na: ZAKWAS Z BURAKÓW

Buraki oczyścić, obrać i włożyć do dużego słoja lub 2 mniejszych.
Czosnek obrać z łupinek i dodać do słoików. Czerstwy chleb również dodać do reszty. Następnie słoiki zalać ciepłą wodą, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni.
Po tym czasie na powierzchni powinien powstać biały nalot. Należy usunąć go, buraki przecedzić przez bardzo gęste sito, a następnie przez gęsty materiał.
Powstały płyn wlać do butelek i zakorkować. Przechowywać w zimnym miejscu.

SMACZNEGO!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak