Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KWAS CHMIELOWY

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szyszki chmielowe 150 gram
miód 750 ml.
cukier 1,5 kg.
woda 15 l.
drożdże 150 gram
chleb razowy 1 żytni, skórka

Przepis i sposób przygotowania na: KWAS CHMIELOWY

Chmielowe szyszki dokładnie oczyścić, zalać je przegotowaną wodą i razem gotować ok. 20 minut na wolnym ogniu. Następnie wywar przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

Po tym czasie wywar odcedzić, a następnie odstawić w celu ustania.
Zlać płyn do drugiego naczynia, podgrzać, dodać cukier, drożdże, miód oraz skórkę od chleba.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na dobę.

Po tym czasie kwas rozlać do butelek, zakorkować i odstawić w chłodne miejsce.

SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak