Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIECZONA PAPRYKA W SOSIE WŁASNYM

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka żółta 2 kg.
papryka czerwona 2 kg.
Liść laurowy suszony Prymat ok.7 sztuk
olej 1/2 l.
pieprz ziarnisty kilka ziaren
ziele angielskie kilka ziaren
ocet 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: PIECZONA PAPRYKA W SOSIE WŁASNYM

Papryki umyć i ułożyć na blaszce.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, aż skóra zrobi się ciemna i pomarszczona.
Wyjąć z piekarnika i przełożyć do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i odstawić.
Gdy papryka ostygnie, należy delikatnie zdjąć skórkę i całą włożyć do słoików.
Do każdego słoika dodać po 3 łyżeczki octu, 6 łyżeczek oleju, kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego, 3 liście laurowe. Słoiki zamknąć, ale nie dokręcać wieczek.
Pasteryzować ok. 20 minut, dokręcić wieczka, odstawić w chłodne miejsce.

SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak