Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pomidory ze śledziem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 50 dkg
cebula 2 szt
jabłko 1 szt
jogurt 1 szklanka
majonez 2 łyżki
natka pietruszki
sok z cytryny 1 łyżka
sól
pieprz
cukier szczypta
liście sałaty
śledzie 4 (solone)

Przepis i sposób przygotowania na: pomidory ze śledziem

Śledzie oczyszczamy i moczymy przez 24 godziny zmieniając wodę kilka razy a przez ostatnie kilka godzin moczymy w mleku.Po wyjęciu z mleka śledzie płuczemy i kroimy na połówki wzdłuż kręgosłupa który usuwamy razem z ośćmi.Z filetów delikatnie zdejmujemy skórkę.Pomidory sparzamy i obieramy,cebulę kroimy w plastry i lekko solimy oprószamy pieprzem szczyptą cukru i skrapiamy sokiem z cytryny ,następnie przykrywamy i odstawiamy na 20 min.Filety śledziowe kroimy w paski.Natkę pietruszki siekamy,jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Majonez mieszamy z jogurtem lub śmietaną,dodajemy jabłko i mieszamy jeszcze raz.Liście sałaty układamy na płaskim półmisku,pomidory kroimy w plastry i układamy na liściach sałaty.Połowę sosu mieszamy z cebulą i pokrojonymi śledziami.Plastry pomidorów przykrywamy cebulą ze śledziem,kładziemy drugą warstwę plastrów pomidora i polewamy pozostałym sosem i posypujemy natką pietruszki.Podajemy z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak