Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany kalafior

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 sztuka
szynka 10-15 dag
ser topiony 5 plasterków
smietana 18% 2 łyżki
mąka 1 łyżka
zielona pietruszka 1/2 pęczka
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany kalafior

Kalafior dzielimy na różyczki i obgotowujemy w dużej ilości osolonej wody.
W mniejszym garnku zagotować 1 szklankę wody z kostką bulionową, zaprawić bulion mąką rozmieszaną z 2 łyżkami wody i śmietaną, doprowadzić do zagotowania. Ser i szynkę kroimy w kostkę dodajemy do gorącego sosu razem posiekaną pietruszką, doprawiamy do smaku.
Ułożony w naczyniu do zapiekania kalafior, zalewamy sosem (ja posypałam dodatkowo pieprzem ziołowym, bo lubię jego aromat w zapiekankach). Zapikamy w gorącym piekarniku do 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 11.04.2012 14:16
uwielbiam kalafiorka
Dorian 17.09.2011 22:54
pycha
kochanyptysiu 20.05.2011 22:14
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak