Do garnka wlewamy szklankę wody i wino. Dodajemy przyprawy, przykrywamy i powoli doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy pokrojonego w kawałki dorsza i gotujemy w odkrytym garnku przez 10 minut na bardzo małym ogniu. Rybę wyjmujemy, dokładnie czyścimy z resztek ości i skóry, rozdrabniamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Białe części dymki kroimy w drobną kostkę, zielone drobno siekamy. Awokado przecinamy wzdłuż na pół. Usuwamy pestkę, wyjmujemy miąższ (zachowujemy połówki skórek), rozgniatamy widelcem i mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, cebulą, sokiem z cytryny, wiórkami kokosowymi i jogurtem. Dodajemy delikatnie rybę, sól, pieprz, tabasco,następnie mieszamy. Farszem napełniamy awokado. Podajemy z tostami, przybrane cienkimi plasterkami cytryny i rzodkiewkami.Smacznego!