Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jabłkowo-rabarbarowa
Przygotowanie ciasta:
Na stolnicę przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać zimne, pokrojone na kawałki masło, śmietanę, wsypać cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią oraz wbić żółtka. Ciasto wyrabiać krótko, aż do powstanie gładkiej masy.
Przygotować formę do tarty poprzez natarcie jej masłem i wysypanie bułką tartą. Z gotowego ciasta wyciąć krążek o średnicy 4 cm większej niż foremka do tarty. Wyłożyć formę ciastem dociskając spód i brzegi. Położyć na cieście papier do pieczenia i wsypać na niego groch, fasolę lub ryż grubą warstwą
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawić ciasto na około 20 minut.
W tym czasie obrać i pokroić rabarbar oraz jabłka. Zasypać połową cukru oraz cynamonem.
Po wyjęciu z piekarnika usunąć z formy papier do pieczenia wraz z wysypanym grochem. Przygotowane owoce odsączyć z nadmiaru soku.
Upieczone ciasto posypać 2 łyżkami bułki tartej. Pozostałą bułkę tartą wymieszać z cukrem, owocami i wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane owoce wyłożyć na ciasto i ponownie wstawić do piekarnika na 25 minut.
Podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub ostudzone - jak kto woli.