Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

klops śledziowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kajzerki czerstwe 2 szt
mleko 1 szklanka
kasza manna 2 łyżki
jajko 3 szt
koperek mposiekany 3 łyżki
sól
pieprz
masło roślinne 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat
śledzie 1,5 kg
jajko ugotowane na twardo 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: klops śledziowy

Bułki zalewamy mlekiem i moczymy.Śledzie sprawiamy usuwamy głowy i starannie myjemy i filetujemy.Bułkę odciskamy z mleka.Z surowych jajek oddzielamy żółtk od białek i z białek ubijamy sztywną pianę.Przygotowane filety i bułkę mielimy w maszynce,dodajemy kaszę mannę żółtka koperek łyżkę masła oraz sól pieprz i przyprawę do ryb,masę delikatnie mieszamy i na koniec dodajemy pianę z białek i powoli mieszamy..Jajka ugotowane na twardo obieramy.Masę śledziową dzielimy na 2 części.Drewnianą deskę posypujemy bułką tartą układamy podłużny gruby placek z jednej części masy na nim kładziemy jajka ugotowane na twardo i przykrywamy drugą częścią masy starannie dociskamy i formujemy ścisły wałek,następnie zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 min.Klops podajemy na gorąco z sosem pomidorowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza15 07.12.2011 18:57
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak