Pyzy Pyzy

Pyzy Pyzy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg ziemniaków

    1.5
  • łyżki mąki ziemniaczanej

    2
  • kg grzybów [dowolnych]

    1
  • cebula

    1
  • łyżki bułki tartej

    3-4
  • 20 dkg wędzonego boczku+1 cebulka

    do okraszenia:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz grzybowy: grzyby oczyszczamy, myjemy, drobno siekamy albo ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Cebulę drobno siekamy, na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę, dodajemy grzyby i smażymy kilkanaście minut aż zmiękną i odparujemy cały sok, doprawiamy, dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Masa: ziemniaki myjemy, obieramy, połowę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i ostudzone mielimy albo przeciskamy przez praskę. Resztę ścieramy na drobnej tarce, tak jak na placki, przekładamy na sito wyłożone gazą i dokładnie odciskamy cały sok, ale nie wylewamy. po kilku minutach delikatnie go zlewamy - na dnie osadzi się skrobia, którą dodajemy do ziemniaków. Mieszamy w misie obie części ziemniaków, skrobię + 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie wyrabiamy. Zwilżonymi dłońmi nabieramy dużą, pełną garść masy ziemniaczanej, rozpłaszczamy ją na dłoni, nakładamy na środek dużą łyżkę farszu i delikatnie zawijamy i łączymy dokładnie wszystkie brzegi formując kluskę podłużną, owalną (cepelin). W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy, wkładamy po kilka klusek, partiami. Kiedy woda ponownie zawrze zmniejszamy płomień - ma tylko lekko bulgotać - gotujemy kluski 15-20 min. Wyjmujemy na talerz, okraszamy przesmażonymi skwarkami z boczku z cebulką. Ważne jest aby woda po włożeniu klusek i zagotowaniu tylko lekko pyrkotała bo przy intensywnym bulgotaniu kluchy się rozgotują. Z podanej ilości wyszło mi 14 dużych cepelinów - moi chłopcy są w stanie zjeść 3 szt. na raz!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

leonkot

14.01.2012 20:23
mój mężczyzna pewnie pochłonąłby wszystkiie od razu i pewnie by się nawet nie podzieli;

kochanyptysiu

21.10.2011 21:00
świetnie się prezentują,zabieram do siebie

Justyna Jussstiii

16.08.2011 15:07
super

Agnik

30.06.2011 21:14
super

SmacznaPyza

05.04.2011 09:25
to polecam bo smakuje wyśmienicie!

Koper

04.04.2011 19:59
pyzy z grzybami, bardzo lubię pyzy i bardzo lubię grzyby a na takie połączenie jakoś jeszcze nie wpadłam :)

Izabela/bella81

27.02.2011 10:32
Ślicznie wygladają.

SmacznaPyza

23.01.2011 17:41
:-))) dokładnie tak!

Jolanta40

23.01.2011 15:03
nie ma to jak pyzy od Pyzy

fasola

09.01.2011 23:22
swietne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat