Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki ze szpinakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 1 szt.
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
szpinak 1 kg
cebula 1 szt.
czosnek 1 ząbek
jogurt naturalny 3 łyżki
sól
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki ze szpinakiem

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Lekko studzimy. Mielimy. Wsypujemy mąki, wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy gładką masę. Formujemy wałek (śr. 6 cm.) i kroimy w 1-cm plastry.
Szpinak przebieramy, usuwamy zgrubiałe łodygi i myjemy. Następnie wsypujemy do osolonej wrzątku i gotujemy ok. 2 min. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Grubo kroimy.
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Mieszamy ze szpinakiem. Doprawiamy i dusimy. Studzimy.
Na połowe ziemniaczanych placków nakładamy po łyżeczce farszu. Przykrywamy pozostałymi plackami i zlepiamy brzegi. Smażymy w rozgrzanym głębokim oleju.
Pozostały szpinak podgrzewamy, dodajemy jogurt, mieszamy i gotujemy ok. 3 min. Polewamy kotleciki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 26.10.2013 21:31
to coś dla mnie bo uwielbiam szpinak
Lidia6 11.11.2011 21:19
pycha
ElizaT 09.07.2011 10:11
pewnie będą bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak