Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi ziemniaczane z grzybami

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kg ugotowanych, zmielonych ziemniaków 1
jajko 1
szkl. mąki [nie wszystko na raz] 1-1,5
kg podgrzybków (ew.pieczarek) 1/2
łyżeczka tymianku 1
łyżka posiekanej natki pietruszki 1
łyżek łuskanych ziarenek słonecznika kilka
sól i pieprz mielony do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi ziemniaczane z grzybami

Grzyby oczyścić, pokroić w półplasterki; cebulę obrać. Na dużej patelni roztopić masło z 1 łyżką oleju, podsmażyć posiekaną drobniutko cebulkę; dodać grzyby, smażyć kilka minut mieszając, doprawić solą, pieprzem, dodać tymianek i pietruszkę, ew.odparować nadmiar wody. Z ziemniaków, jajek, mąki (na razie 1 szkl.) i 2 łyżek oleju, pół łyżeczki soli - zagnieść szybko ciasto; musi być dość gęste, jeśli trzeba dodać mąki; rozwałkować na ok.0,5cm obficie podsypując mąką bo ciasto się klei. Dużą filiżanką wykrawać koła, nakładać na środek po czubatej łyżeczce przestudzonego farszu, delikatnie zlepiać brzegi, można je docisnąć widelcem; wierzch posmarować olejem albo rozmąconym jajkiem i posypać obficie ziarnami słonecznika. Ułożyć na blaszce posmarowanej olejem i piec ok.20 min. w gorącym piekarniku (180st.C). Podawać z ulubioną surówką, ew. z sosem jogurtowo-pietruszkowym. Takie pierogi można też usmażyć na patelni, na oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 13.06.2013 06:02
smaczne to
rjustysia 08.11.2011 09:52
Wyglądają świetnie :)
madagaskar 14.12.2010 08:34
pycha
Ania69 08.11.2010 16:39
super przepis
marta0906 22.10.2010 15:45
smaczne
banditka 13.09.2010 10:15
aż slinka leci na takie danie
ZEWA 11.08.2010 12:24
Pycha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak