Pieczone pierogi ziemniaczane z grzybami

Pieczone pierogi ziemniaczane z grzybami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg ugotowanych, zmielonych ziemniaków

    1
  • jajko

    1
  • szkl. mąki [nie wszystko na raz]

    1-1,5
  • kg podgrzybków (ew.pieczarek)

    1/2
  • łyżeczka tymianku

    1
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

    1
  • łyżek łuskanych ziarenek słonecznika

    kilka
  • sól i pieprz mielony

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby oczyścić, pokroić w półplasterki; cebulę obrać. Na dużej patelni roztopić masło z 1 łyżką oleju, podsmażyć posiekaną drobniutko cebulkę; dodać grzyby, smażyć kilka minut mieszając, doprawić solą, pieprzem, dodać tymianek i pietruszkę, ew.odparować nadmiar wody. Z ziemniaków, jajek, mąki (na razie 1 szkl.) i 2 łyżek oleju, pół łyżeczki soli - zagnieść szybko ciasto; musi być dość gęste, jeśli trzeba dodać mąki; rozwałkować na ok.0,5cm obficie podsypując mąką bo ciasto się klei. Dużą filiżanką wykrawać koła, nakładać na środek po czubatej łyżeczce przestudzonego farszu, delikatnie zlepiać brzegi, można je docisnąć widelcem; wierzch posmarować olejem albo rozmąconym jajkiem i posypać obficie ziarnami słonecznika. Ułożyć na blaszce posmarowanej olejem i piec ok.20 min. w gorącym piekarniku (180st.C). Podawać z ulubioną surówką, ew. z sosem jogurtowo-pietruszkowym. Takie pierogi można też usmażyć na patelni, na oleju.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

aisza1

13.06.2013 06:02
smaczne to

rjustysia

08.11.2011 09:52
Wyglądają świetnie :)

madagaskar

14.12.2010 08:34
pycha

Ania69

08.11.2010 16:39
super przepis

marta0906

22.10.2010 15:45
smaczne

banditka

13.09.2010 10:15
aż slinka leci na takie danie

ZEWA

11.08.2010 12:24
Pycha.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat