Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo-gruszkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 265 gram
brązowy cukier 480 gram
gruszki 4 małe sztuki
jajko 3 sztuki
mąka 250 gram
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
sól 2 szczypty
kakao 75 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-gruszkowe

Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć pestki. 80 gram masła i 150 gram cukru rozgrzać z 2 łyżkami wody. Kiedy masło się stopi, ułożyć na dnie gruszki wybrzuszoną częścią do góry i gotować 2 minuty. Gruszki ułożyć w tortownicy (23 cm) płaską stroną na spód, polać płynem, w którym gotowały się gruszki. Resztę masła i cukru ukręcić na kremową masę, dodawać stopniowo jajka. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao, przesiać na krem jajeczny i wymieszać. Ciasto rozprowadzić na gruszkach. Piec 50-60 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić min. 5 minut w formie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Weronika_eM 16.05.2011 17:30
pyszne ciasto
kate.500 13.05.2011 12:51
zasługuje na mln plusikow, apetyczne bardzo...
suzana 12.05.2011 14:13
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak