Gołąbki z kaszą i grzybami

Gołąbki z kaszą i grzybami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • l suszonych grzybów leśnych

    0,5
  • szkl. na wpół ugotowanej kaszy gryczanej

    3/4
  • cebule

    3-4
  • łyżek masła

    kilka
  • mały słoik koncentraty pomidorowego [albo mały kubek śmietany do zup i sosów]

    1
  • pęczek koperku

    1
  • sól i mielony pieprz

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużym garnku zagotować wodę; z kapusty, ostrym nożem, wykroić głąb i parzyć ją we wrzątku zdejmując delikatnie kolejne liście. Następnie ściąć z liści zgrubiałe nerwy. Grzyby namoczyć na noc, ugotować w wodzie, w której się moczyły. Cebulę obrać i drobno poszatkować, zeszklić na maśle, dodać pokrojone drobno grzyby i dusić pod przykryciem kilka minut; wymieszać z kaszą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na środku każdego liścia układać sporą porcję nadzienia, zagiąć boki i zwijać ciasne rulony. Tak przygotowane gołąbki układać ściśle w rondlu [na dnie ułożyć kilka liści], zalać wodą albo bulionem i dusić pod przykryciem przez godzinę. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy [lub śmietanę] i posiekany koperek. Powstały sos można zagęścić zasmażką przygotowaną z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna152

08.10.2011 07:43
swietny przepis

IZABELA29

30.03.2011 09:15
pod każdą postacią ulubiony obiad

ewelina/bunia

17.03.2011 16:14
apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat