Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z soczewicy i pieczonej czerwonej papryki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czerwone papryki 3 szt
oliwa 2 łyżki
przecier pomidorowy 1 łyżka
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
marchewka 2 szt
wywar warzywny 1,5 l
soczewica czerwona 115 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z soczewicy i pieczonej czerwonej papryki

Paprykę pokroić na ćwiartki,cebulę pokroić w kostkę, czosnek zgnieść, marchew pokroić na ćwiartki.
Ułożyć paprykę na rozgrzanym ruszcie na mniej więcej kwadrans, albo piec dopóki nie sczerniej skórka. Nakryć czystym wilgotnym płótnem lub włożyć do plastikowej torebki i zostawić na około 10 minut, żeby ostygła (wtedy łatwiej zejdzie skórka). Obrać paprykę ze skórki i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozgrzać oliwę i przecier pomidorowy na patelni o grubym dnie. Dodać cebulę i czosnek; smażyć na małym ogniu ok. 5 min, aż zmięknie, lecz nie zbrązowieje. Dodać kawałki papryki, przykryć i dusić 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wrzucić marchew i soczewicę do dużego rondla, zalać wywarem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Dodać paprykę i cebulę i gotować pod przykryciem 10-15 minut, dopóki warzywa i soczewica nie zmiękną. Zdjąć garnek z ognia i przelać zawartość do miksera, zmiksować. Powstanie pożywna gęsta zupa, którą warto dobrze podgrzać przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiakova 30.04.2012 07:54
pychotka :)
madi356 19.12.2011 16:42
uwielbiam zupy z soczewicy
szyba 12.05.2011 08:15
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak