Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z szynki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1,6 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 opakowanie
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 1 kulka
orzechy nerkowca 1 opakowanie
orzechy włoskie 1 garść
woda 1 szklanka
pieprz
woda 600 ml
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżka
wódka 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z szynki

Surową szynkę umyć, włożyć do ostudzonej solanki (sól peklowa +woda+przyprawy) i przechowujemy 24 godziny w chłodnym miejscu.Po jednym dniu odwracamy szynkę na druga stronę.Po tym czasie wyjmujemy szynkę z zalewy i osuszamy.Skórę nacinamy w kratkę ,szpikujemy orzechami nerkowca lekko posypujemy szynkę pieprzem i część bez skóry obtaczamy w posiekanych włoskich orzechach. Mięso wkładamy do rękawa polewamy brandy .podlewamy wodą ,zamykamy rękaw i wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego 170 stopni i pieczemy ok 100 minut.W połowie pieczenia przewracamy mięso na druga stronę.Podajemy pieczeń z zagęszczonym sosem z pieczenia(nadmiar tłuszczu zebrać).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 26.06.2012 10:52
mniam
PaniMISIOWA 21.05.2012 20:55
wspaniała
smakowita 10.02.2012 19:35
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
Seba 06.06.2011 22:22
pycha
Nina7 12.05.2011 12:33
apetyczna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak