Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z soją i bekonem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron rurki 15 dag
ziarna sojowe 5 dag
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
masło 1 łyżka
świeży rozmaryn posiekany 1 łyżka
cebula
sól
bekon 10 chudy
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z soją i bekonem

Ziarno soi wypłukać, namoczyć na 12 godzin w dużej ilości zimnej wody, odcedzić. Ponownie wlać dużo zimnej wody i gotować do miękkości mniej więcej przez 2 godziny, dolewając wodę, jeśli się wygotuje. Odcedzić i jeszcze ciepłe starannie rozgnieść widelcem. Makaron ugotować al. dente. Bekon lub boczek pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać jak najdrobniej. W rondlu o grubym dnie rozgrzać mocno oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać bekon lub boczek, zrumienić. Dodać rozgniecioną soję i rozmaryn, starannie połączyć. Posolić do smaku, przyprawić pieprzem. Dodać makaron, wymieszać. Na patelni roztopić masło, nie rumienić!!! dodać sok z cytryny, połączyć dokładnie, polać makaron, posypać posiekana natką i natychmiast podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak