Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinaczki z szynką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak 40 dkg
czosnek 1 ząbek
masło 1 łyżka
duże plastry szynki drobiowej (konserwowej) 8 plastrów
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
olej do smażenia 5 łyżek
sól, pieprz, przyprawa Przyprawa do zup Kucharek- do smaku
majonez 3 łyżki
jogurt 3 łyżki
ser feta 100 gram
posiekany koperek 2 łyżki
białko 1 sztuka
jajko ugotowane na twardo 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinaczki z szynką

Szpinak oczyścić. Podsmażyć na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, szczyptę słodkiej papryki. Dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Ugotowane na twardo jajka obrać, pokroić w ćwiartki. Na plastry szynki nakładać porcje szpinaku oraz ćwiartkę jajka, złożyć plastry na połowę. Białko jajka rozmieszać widelcem, na drugi talerz wsypać bułkę tartą. Plastry panierować w białku i bułce tartej, smażyć na rumiano.
Sos majonezowy: majonez wymieszać z jogurtem, serem i koperkiem, dodać sól oraz pieprz, dokładnie wymieszać. Przelać do sosjerki. Usmażone plastry szynki podawać z sosem i ćwiartkami pomidorów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna138 18.08.2011 22:44
ciekawe
Rybciia 05.07.2011 22:01
fajne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak