Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś kaczki z jagodami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi kaczki 60dag
jagody 20dag
tłuszcz 1łyżka
ocet winny 3łyżki
cukier 2łyżki
koniak 2łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś kaczki z jagodami

Jagody poprzebierać i opłukać.Piersi podzielić ,skórkę ponacinać ,nie naruszając mięsa .Mięso smażyć na rozgrzanym tłuszczu od strony skórki,10min na dużym ogniu,a potem z drugiej strony.Usmażyć mięso przełożyć na talerz ,przykryć deseczką ,obciążyć i poczekać aż wypłynie krew.Z patelni zlać wiekszość tłuszczu ,włożyć mięso i dalej smażyć na dużym ogniu.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Mieso zalać koniakiem ,odsunąć z ognia ,podpalić alkohol i poczekać aż ogień zgaśnie.Ponownie postawić na ogniu ,dodac jagody ,cukier i ocet.Smażyć ,przetrząsając patelnią ,tak żeby składniki sie połączyły .Mięso pokroić w plastry i polać sosem jagodowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak