Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
drożdże 3 dkg
masło 5 dkg
sól 1 płaska łyżeczka
cukier 1 płaska łyżeczka
jajko 1 sztuka
mleko ciepłe 1 szklanka
żółtko jajek 1 sztuka
Farsz0
natka pietruszki 1/2 pęczka
kasza jaglana 1 szklanka
masło 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
por 1 mały
cebula 1 mała
kiełbasa chuda 2 małe laski
pieprz
sól
ogórki 1 sztuka
jajko ugotowane na twardo 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier -odstawić na 15 minut .Mąkę przesiać dodać sól,jajko, żółtko, masło i mleko z drożdżami-wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Na rozgrzaną patelnie dajemy masło,oliwę ,posiekaną cebulę, opłukany i pokrojony por. Potem pokrojoną kiełbasę, ogórek i kaszę.Chwilę podsmażamy i zdejmujemy z ognia dodajemy obrane i pokrojone jajka i natkę pietruszki.Dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą ,pieprzem . Ciasto dzielimy na małe porcje rozwałkować , wycinać placki na kształt pierogów nałożyć farsz i dokładnie i starannie zlepić.Przełożyć pierogi na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ,posmarować rozmąconym żółtkiem z wodą i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 20 minut na złoty kolor.Podajemy jako dodatek do zup i nie tylko.Może być jako przekąska na ciepło i na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 30.01.2014 11:50
wyglądaja pysznie
SylwiaMagdaSabin 06.09.2012 22:37
apetyczne
SylwiaMagdaSabin 06.09.2012 22:37
apetyczne
PaniMISIOWA 03.06.2012 11:30
fantastyczne!
Aneta41 03.05.2012 18:23
pyszne
smakowita 10.02.2012 19:30
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
alaaa 10.01.2012 12:43
śliczne takie złociutkie
bietka 30.10.2011 07:30
ładniutkie:)
Justyna Jussstiii 02.10.2011 15:00
niezłe
jolanta19 30.09.2011 18:54
mogą być dobre
jasiek 09.09.2011 00:42
polecam
Ewelina38 18.06.2011 11:14
cudne te pierożki
jasiek 26.05.2011 10:33
wyglądaja wspaniale
sundaytn 17.05.2011 11:02
super!
krzycho2 14.05.2011 10:01
super
Gosia40 12.05.2011 15:43
wspaniale się prezentują
ben-ka 12.05.2011 08:08
a ja mam kaszę i tak sobie leży,zastanawiałam sie co z nią zrobić,a tutaj proszę! taki wspaniały przepis:)
smakowita 11.05.2011 22:08
Kaszy ma być 1 szklanka ugotowanej na sypko .
halina17 11.05.2011 19:53
pyszne pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak