Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowe pierścienie z pistacjami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mąka kukurydziana 2/3 szklanki
masło 10 dkg
cukier 1/2 szklanki
żółtko jajek 2 szt
cytyna 1 szt
cukier puder 3/4 szklanki
pistacje 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowe pierścienie z pistacjami

Na stolnicy wymieszać obie mąki i proszek do pieczenia. Masło roztopić. Dodać do mąki razem z żółtkami, cukrem i skórką startą z jednej cytryny. Zagnieść ciasto. Włożyć je do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość max 3 mm. Foremką wycinać kółka. Mniejszą foremką wycinać środek tak by powstały pierścienie. Piec 15 minut w temp. 200 C. Po upieczeniu ostudzić na kratce. Z cukru pudru i 2 łyżek soku z cytryny ukręcić lukier i polać nim gotowe ciasteczka. Posypać posiekanymi pistacjami.
Smacznego!!!

--> porcja na około 50 szt

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 11.05.2012 10:15
fajny przepis
joanna43 07.05.2012 00:47
fajny przepis , szkoda że nie ma zdjęcia
smakowita 25.05.2011 08:24
ciekawy przepis
Haneczka1 22.05.2011 17:49
ciekawe i bardzo smacznie się zapowiadają :)
MAR3STA 13.05.2011 23:43
fajne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak