Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone kopytka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1/2 kg
marchew ugotowana 1 sztuka
pietruszka gotowana 1 sztuka
seler gotowany według uznania
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
mięso z kurczaka gotowane 25-30 dag
mąka około 2 szklanki
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia według uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone kopytka

Ugotowane ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę kręcimy przez maszynkę z sitkiem o większych oczkach. Mięso obieramy i razem z cebulką podsmażamy na odrobinie tłuszczu, dodajemy do ziemniaków. Mieszamy to z jajkiem przyprawami i mąką, jeśli ciasto jest za luźne dajemy więcej mąki, ma mieć konsystencję ciasta na kopytka. Na podsypanej mąką stolnicy kroimy większe kopytka i smażymy na złoty kolor. Podajemy z sosem koperkowym i surówką z białej kapusty (taka pasuje idealnie do całości), ale z barszczem czerwonym jest też smaczne.

Ja Wykorzystuję do tego warzywa i mięso z rosołu .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 19.11.2011 12:30
Ciekawy zestaw składników tych kopytek i interesujący sposób ze smażeniem, ja też czasem smażę, ale najpierw je gotuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak