Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z pancettą i zielonym groszkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zielony groszek 100 g
posiekana szałwia 1,5 łyżka
cebula 1/2 sztuka
czosnek ząbki 3 sztuka
bulion warzywny 1 l
masło 1 łyżka
oliwa do smażenia
sól i pieprz do smaku
pancetta 160 g
natka pietruszki 1 łyżka
wino białe wytrawne 150 ml
ryż do risotto 200 (typ: arborio)

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z pancettą i zielonym groszkiem

Pancettę pokrój w drobną kostkę (o boku ok. 5mm). Cebulę również pokrój w kostkę, czosnek, szałwię i natkę pietruszki posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej cebulę do momentu, aż się zeszkli. Dodaj pancettę i smaż przez ok. 2 minuty. Dodaj ryż i oprósz całość solą. Smaż składniki, aż ryż stanie się szklisty. Następnie wlej na patelnię białe wino, wymieszaj składniki i gotuj przez chwilę, tj. do momentu, aż alkohol odparuje.

Na oddzielnej patelni podsmaż posiekany czosnek i dodaj do ryżu wraz z posiekaną szałwią. Wlej na patelnię część wywaru warzywnego (tak, aby zakrył ryż). Gotuj risotto na wolnym ogniu. Podczas gotowania co jakiś czas dolewaj wywaru (w miarę jak ryż absorbuje płyn) - czynność tę powtarzaj ok. 3-4 razy. Ugotowane risotto powinno być al dente.

W międzyczasie ugotuj zielony groszek w osolonej wodzie.

Kiedy ryż będzie ugotowany, a danie uzyska aksamitną, kremową konsystencję, ściągnij patelnię z ognia, dodaj do risotto groszek, posiekaną natkę pietruszki oraz łyżkę masła. Oprósz danie świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 05.10.2011 09:58
jak zwykle pyszne danie
pigila
pigila 26.08.2011 10:15
super
novita26 19.05.2011 08:03
fajne
artur7 12.05.2011 09:14
pysznie wygląda
pawel6 11.05.2011 13:38
apetyczne wykonanie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak