Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysiowe Ósemki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 0,5 szklanki
woda 0,5 szklanki
jajko 5 szt
masło 100 g
mąka 2/3 szklanki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysiowe Ósemki

Zagotuj mleko ze szczyptą soli, wodą i masłem. Wsyp mąkę. Energicznie mieszając, gotuj, aż ciasto zbije się w kulę i zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdejmij z ognia i przestudź. Wbijaj po jajku i dokładnie ucieraj. Rozgrzej olej. Ciasto nałóż do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Pergamin potnij w kwadraty. Na każdy wyciśnij ciasto w formie ósemek. Papier odwróć i szybko wkładaj na rozgrzany olej tak, aby ciasto było pod spodem. Smaż, a gdy ciasto samo będzie odchodziło od papieru, usuń go.
Lukier: Szklankę cukru pudru utrzyj z sokiem z cytryny. Zimne ciastka polej lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak