Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

racuchy z miodem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 10 dkg
cukier 1 łyżka
woda 700 ml
olej 150 ml
mąka 1 kg
sól
olej do smażenia
miód płynny

Przepis i sposób przygotowania na: racuchy z miodem

Drożdże ucieramy z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką by urosły.Kiedy urośnie łączymy je z mąką szczyptą soli i resztą lekko podgrzanej wody i dobrze mieszamy.Odstawiamy na 10 min i wyrabiamy w malakserze wlewając stopniowo olej,wyrabiamy do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni.Znowu odstawiamy do wyrośnięcia,gdy podwoi swoją objętość to mieszamy.Odrywamy nieduże kawałki ciasta i wrzucamy na gorący olej.Gdy usmażą się na złoto wyjmujemy i osuszamy,gorące polewamy ciepłym miodem i zmielonymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zdzislawa2 15.04.2012 17:04
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak