Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

crema catalana

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 9 szt
mąka ziemniaczana 50 gram
laska cynamonu 1 szt
laska wanilii rozcięta 1 szt
skórka z cytryny
mleko 1 litr
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: crema catalana

Żółtka ucieramy razem z mąką ziemniaczaną aż masa będzie gładka bez grudek.W rondelku gotujemy mleko z cukrem laską wanilii cynamonem i skórką cytrynową.Do utartych żółtek z mąką dodajemy gorące mleko przelane przez sito i energicznie mieszamy.Ponownie przelewamy masę przez gęste sito.Masę rozlewamy do płaskich foremek i studzimy następnie wkładamy do lodówki.Przed podaniem posypujemy karmelem z cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 19.10.2011 17:05
egzotyczna nazwa
Krystyna32 07.06.2011 12:52
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak