Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie jajeczne pakieciki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 9 szt
pieczarki 50 dag
posiekana natka 2 łyż
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyż
żółtko jajek 1 szt
śmietanka 1 łyż
olej 1 łyż
sól
pieprz
ciasto francuskie 50 dag
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie jajeczne pakieciki

Rozwiń płat ciasta francuskiego, ułóż jeden obok drugiego. Zostaw tak na 25-30 min, aby rozmarzły. W tym czasie 8 jajek włóż do lekko posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i ugotuj na twardo. Wyjmij, przestudź. Następnie obierz ze skorupek i odłóź do całkowitego wystudzenia. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Pieczarki oczyść, drobniutko pokrój. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, usmaż na szklisto. Dołóź pieczarki i smaż 2 min. Pod koniec smazenia przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Zdejmij z ognia, odstaw do wystudzenia. Następnie wbij ostatnie jajko. Dodaj bułkę tatrą i natkę. Dobrze wymieszaj. Płaty francuskie ciasta potnij na 8 kawałków. Na srodku każdego nałóż porcję pieczarek. Na tym pionowo umieśc jajko. Dodaj bułkę tartą i natkę. Ustaw na blasze przykrytej pergaminem. Wierzchy pakiecików posmaruj żółtkiem uprzednio wymieszanym ze śmietanka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180st. Piecz ok. 20 min. aż pakieciki ładnie się zrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia88 09.05.2011 21:12
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak