Zimowe placki

Zimowe placki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dużych ziemniaków

    6-8
  • duże cebule

    2
  • jajko

    1
  • łyżki mąki

    3-4
  • kg kapeluszy zimówki aksamitnotrzonowej

    0,5
  • marchewka

    1
  • łodyga selera naciowego

    1
  • łyżka masła

    1
  • sól i pieprz mielony

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby oczyścić i opłukać, duże kapelusze pokroić, małe zostawić w całości. Warzywa obrać. Natkę posiekać. Ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki, do tego zetrzeć 1 cebulę, wymieszać dodając jajo, mąkę, pół łyżeczki soli i pieprzu. Smażyć na rozgrzanym oleju [małe placki albo takie na całą patelnię]na złoty kolor. W rondelku rozgrzać masło, zeszklić posiekaną druga cebulkę, dodać startą na jarzynowej tarce marchewkę i posiekanego selera. Dodać grzyby, dusić 10-15 min. doprawić solą, pieprzem, dodać jogurt. Sosem polewać gorące placki, posypać natką pietruszki. Doskonałe z dodatkiem ogórka konserwowego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Betka

12.05.2012 20:53
mniammmmmmmmm;))

Grażyna13

10.02.2012 11:02
Pysznosci na zimę :)

leonkot

19.10.2011 15:23
ciekawe, muszę spróbować

Marybeth

30.09.2011 15:56
Pycha

Karolina92

09.05.2011 18:01
ooo grzybki i ogorek konserwowy :) pysznosci!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat