Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedelki z boczkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 40 dag
mąka pszenna 1/2 kg
mleko 3/4 szklanki
jajko 2 sztuki
drożdże 2 dag
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Knedelki z boczkiem

Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na złoty kolor ,odsączyć z tłuszczu .
Drożdże rozmieszać z mlekiem ,dodać do przesianej mąki z solą,wymieszać ,Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto ,do wyrobionego ciasta dodać podsmażony boczek,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia .
Z wyrośniętego ciasta formować niewielkie kluseczki,gotować w dużej ilości osolonej wody.(ja sprawdzam patyczkiem czy są gotowe).Kluski osączyć z wody ,polać tłuszczem wytopionym z boczku i podawać z kwaśną sałatką .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 18.06.2011 18:18
pycha
Tomasz17 30.05.2011 21:52
bardzo interesujące
pawel6 10.05.2011 12:56
super pomysł!
iziona 10.05.2011 10:05
Pyzuś ,ja też robiłam je pierwszy raz i tak sporo przy nich improwizowałam ,ale wyszły bardzo fajnie i dlatego spisałam przepis:)
SmacznaPyza 10.05.2011 09:27
ciekawe, nigdy takich nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak