Zapiekanka ziemniaczana z serem białym

Zapiekanka ziemniaczana z serem białym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    0,5 kg
  • biały ser

    200 g
  • śmietana 12%

    1 mały kubek
  • cebula biała

    2 szt.
  • pieczarki

    100 g
  • szczypiorek

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • masło

  • sól

  • pieprz

  • przyprawa curry

  • ser gouda

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki podgotować przez 5-7 minut, pokroić w plastry. Cebulę, szczypiorek i pieczarki posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ser biały rozdrobnić. Wymieszać śmietanę, ser biały, cebulę, sok z cytryny, szczypiorek, 2/3 startego sera, dodać ziemniaki i pieczarki, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą curry. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, przełożyć masę i przykryć folią aluminiową. Piec przez 45 min w piekarniku nagrzanym na 200 stopni, potem odkryć, posypać resztą sera i piec bez przykrycia kolejne 45 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Boguśka1

17.08.2010 10:05
Musi być bardzo dobra:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat